Globale Helligdage i December

December er en af de mest festlige måneder på året, og det skyldes i høj grad de mange globale helligdage, der fejres verden over. Uanset om man er kristen, jødisk, muslimsk eller hinduistisk, så er der noget at fejre i december måned. I denne artikel vil vi dykke ned i nogle af de mest interessante og farverige globale helligdage i december, og se nærmere på de traditioner og skikke, der knytter sig til dem.

Juleaften – En Kristen Tradition

En af de mest kendte helligdage i december er juleaften, der fejres af kristne verden over. Juleaften falder den 24. december, og markerer fødslen af Jesus Kristus. Traditionen med at fejre julen stammer tilbage fra oldtiden, hvor man fejrede vintersolhverv og vendepunktet i årets mørkeste tid. I dag er juleaften en festlig og hyggelig aften, hvor familier samles omkring juletræet og spiser traditionelle retter som andesteg, risalamande og juleknas. Nogle steder i verden fejrer man også juleaften med midnatsmesse og fyrværkeri.

Chanukka – En Jødisk Tradition

Chanukka er en jødisk højtid, der fejres i december måned. Chanukka varer otte dage, og markerer genindvielsen af templet i Jerusalem efter en sejr over den græske konge Antiochus. Traditionen med at tænde lysene på chanukka-stagen stammer fra en legende om, at olien i templet kun var nok til at holde lyset tændt i én dag, men at det alligevel brændte i otte dage. Derfor tænder man otte lys på chanukka-stagen, og fejrer med traditionel mad som latkes (kartoffelkager) og sufganiyot (jødisk doughnuts).

Id al-Fitr – En Muslimsk Tradition

Id al-Fitr er en muslimsk højtid, der markerer afslutningen på fastemåneden Ramadan. Id al-Fitr falder den første dag i måneden Shawwal, og fejres med bønner, gaver og traditionel mad. I nogle muslimske lande er id al-Fitr en national helligdag, og man fejrer med optog og festligheder på gaderne. Traditionel mad til id al-Fitr inkluderer søde sager som baklava og basbousa, samt krydrede kødretter og ris.

Hanukkah – En Hinduistisk Tradition

Hanukkah er en hinduistisk højtid, der fejres i december måned. Hanukkah varer fem dage, og markerer sejren over dæmonen Narakasura. Traditionen med at fejre Hanukkah stammer fra en legende om, at guden Vishnu hjalp en konge med at befri sin dronning fra Narakasuras kløer. I dag fejrer man Hanukkah med bønner, gaver og traditionel mad som laddus (søde kugler) og samosas (fyldte dejpakker).

Disse fire helligdage er blot nogle få eksempler på de mange globale helligdage, der fejres i december måned. Uanset om man er religiøs eller ej, så er december en tid til at samles med familie og venner, og fejre årets afslutning på en festlig og hyggelig måde. Så lad os alle sammen ønske hinanden en glædelig jul, chanukka, id al-Fitr eller Hanukkah, og nyde den dejlige stemning, der fylder verden i december måned.

Klik her for at læse mere om globale helligdage i december.